Wandeling ‘Ban de ring! – 29 april – Anzegem

Anzegem is nog een landelijke gemeente in het golvende landschap die de aanloop vormt tot de Vlaamse Ardennen. Je vindt er nog heel wat kleine landschapselementen zoals hagen, houtkanten, solitaire bomen en poelen. Met het privé-domein Hemsrode bezit Anzegem ook nog zo’n 50 ha Europees beschermd natuurgebied met een unieke flora en fauna.

Door de verspreide aanleg van industrie en bebouwing gingen de laatste tientallen jaren echter al heel wat van de landschapskwaliteiten verloren. Door de plannen voor de aanleg van een nieuwe ringweg wordt Anzegem straks heel wat minder rijk aan natuur. Met Natuurpunt zien we de verdere aantasting van dit landschap niet zitten. Daarom zetten we samen met lokale inwoners en landbouwers een actie op voor landschapsherstel.

Wij willen mee de drijvende kracht zijn om de natuurlijke structuur in het open landbouwgebied te versterken. Door hagen, houtkanten en solitaire bomen aan te planten, willen we het landschap terug aankleden en waardevoller maken. Met deze positieve actie willen we ons samen met de Anzegemse beleidsmakers inzetten op de landschapstroeven van Anzegem.
Dat is niet enkel een voordeel voor de natuur, ook het toerisme en de horeca varen er wel bij. Natuurpunt nodigt je uit om op zondag 29 april 2012 een verkennende natuurwandeling te maken op het tracé van de geplande ring. Op dat moment zullen we onze landschapsacties toelichten.

Afspraak en locatie

Zondag 29 april 2012, 14u: start van de landschapswandeling aan de ingang van het Kasteel van Anzegem, Kruisweg- Kalkstraat, Anzegem.

Programma

We wandelen langs het unieke landschap en geven toelichting over de geplande acties waarbij hagen, houtkanten en poelen zullen worden aangelegd. De wandeling is zo’n 9km lang en duurt ongeveer 2,5 uur. We sluiten af met een drankje. Iedere deelnemer ontvangt gratis een wandelfolder in kleur, met de beschrijving van de wandeling en weetjes over het landschap en zijn geschiedenis. Bekijk hier de uitnodiging.